Pomagam
Strona główna > Aktualności i wydarzenia > Karmienie osoby leżącej
Karmienie osoby leżącej
08 czerwca 2018

Przygotowanie

Uprzedź chorego, że będzie spożywał posiłek. Posadź go tak, aby jego głowa była pochylona do przodu. Połóż pod brodą serwety. Zadbaj o przygotowanie pomieszczenia – wywietrz pokój i odłóż niepotrzebne rzeczy.

Nie traktuj chorego jak małego dziecka! Do posiłku możesz użyć stolika przyłóżkowego.

Zasady karmienia

  • Postaw przygotowany posiłek i usiądź przy chorym w takiej pozycji, aby siedzieć na podobnej wysokości i mieć z nim kontakt wzrokowy.
  • Jeżeli część posiłku zostanie na ustach, nigdy nie zgarniaj go łyżką, ale użyj do wytarcia serwety.
  • Zanim nabierzesz kolejną łyżkę, zaczekaj aż chory połknie to, co ma w ustach.
  • Nie zagaduj chorego w czasie przeżuwania i połykania pokarmu, ponieważ może się zachłysnąć.
  • Przygotuj posiłek w takiej formie, jak lubi!
  • Nie wkładaj sztućców zbyt głęboko, aby nie wywołać odruchu wymiotnego.
  • Nie uderzaj sztućcami w zęby chorego.
  • Pokarm rozdrabniaj w czasie posiłku, w obecności chorego. Nakładaj na łyżkę lub widelec małe i łatwe do połknięcia porcje.
  • Jeżeli twój podopieczny jest w stanie jeść samodzielnie, z niewielką pomocą – nie wyręczaj go żeby było szybciej. Możesz pomóc mu w podtrzymywaniu sztućców, tak aby trafił do buzi.
  • Do picia możesz użyć specjalnych pojników, butelki z ustnikiem lub kubka ze słomką.

Praktyczny poradnik opieki nad przewlekle chorym zrealizowany w ramach projektu „Poprawa ochrony zdrowia osób starszych, niesamodzielnych i przewlekle chorych z Żar, Lubska i pozostałego obszaru południowej części woj. Lubuskiego” dofinansowanego z Mechanizmu Finansowego EOG oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2009-2014 Więcej informacji na stronie: http://www.szpitalnawyspie.pl/