Karmienie osoby leżącej
08 czerwca 2018
Przygotowanie
Uprzedź chorego, że będzie spożywał posiłek. Posadź go tak, aby jego głowa była pochylona do przodu. Połóż pod brodą serwety. Zadbaj o przygotowanie pomieszczenia – wywietrz pokój i odłóż niepotrzebne rzeczy.
Nie traktuj chorego jak małego dziecka! Do posiłku możesz użyć stolika przyłóżkowego.
Zasady karmienia
- Postaw przygotowany posiłek i usiądź przy chorym w takiej pozycji, aby siedzieć na podobnej wysokości i mieć z nim kontakt wzrokowy.
- Jeżeli część posiłku zostanie na ustach, nigdy nie zgarniaj go łyżką, ale użyj do wytarcia serwety.
- Zanim nabierzesz kolejną łyżkę, zaczekaj aż chory połknie to, co ma w ustach.
- Nie zagaduj chorego w czasie przeżuwania i połykania pokarmu, ponieważ może się zachłysnąć.
- Przygotuj posiłek w takiej formie, jak lubi!
- Nie wkładaj sztućców zbyt głęboko, aby nie wywołać odruchu wymiotnego.
- Nie uderzaj sztućcami w zęby chorego.
- Pokarm rozdrabniaj w czasie posiłku, w obecności chorego. Nakładaj na łyżkę lub widelec małe i łatwe do połknięcia porcje.
- Jeżeli twój podopieczny jest w stanie jeść samodzielnie, z niewielką pomocą – nie wyręczaj go żeby było szybciej. Możesz pomóc mu w podtrzymywaniu sztućców, tak aby trafił do buzi.
- Do picia możesz użyć specjalnych pojników, butelki z ustnikiem lub kubka ze słomką.
Praktyczny poradnik opieki nad przewlekle chorym zrealizowany w ramach projektu „Poprawa ochrony zdrowia osób starszych, niesamodzielnych i przewlekle chorych z Żar, Lubska i pozostałego obszaru południowej części woj. Lubuskiego” dofinansowanego z Mechanizmu Finansowego EOG oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2009-2014 Więcej informacji na stronie: http://www.szpitalnawyspie.pl/