Pomagam
Strona główna Aktualności i wydarzenia
Zaparcia - rodzaje, przyczyny, profilaktyka i sposoby leczenia.
01 października 2022

Zaparciem – nazywamy zbyt małą częstość wypróżnień (mniej niż 2x na tydzień) oraz wszelkie dolegliwości zgłaszane przez pacjentów, dotyczące trudności w zapoczątkowaniu codziennej defekacji (nadmierne parcie, uczucie niepełnego wypróżnienia, oddawanie suchego i zbitego stolca).

Stolec, rzadziej oddawany ma zazwyczaj silniejszy i bardziej przykry zapach ze względu na większe zaawansowanie procesów fermentacyjno-gnilnych resztek pokarmowych, które zalegają w przewodzie pokarmowym.

Na skutek dłuższego zalegania pokarmu w jelicie grubym, treść taka ulega nadmiernemu zagęszczeniu (przez wchłanianie wody), a stolec przez to staje się bardziej zbity i twardszy. W takiej sytuacji do wypróżnienia dochodzi zwykle po farmakologicznej prowokacji lub po środkach czyszczących.

Rodzaje zaparć:

Przyczyny zaparć:

Objawy zaparć:

Profilaktyka i leczenie zaparć:

W leczeniu zaparć istotne znaczenie ma modyfikacja diety i nawyków żywieniowych oraz zmiana stylu życia.

  • Zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie, określane również jako dieta bogatoresztkowa i kojarzone jako naturalny środek na zaparcia. Zalecana dawka to: 25-30 g/d. Taka ilość jest zawarta np.: w 0,5 kg owoców i warzyw. Bogate w błonnik są otręby pszenne (3-4 łyżki-20g), musli, jabłka, banany, pomarańcze, gruszki. Wskazane jest także spożywanie: różnorodnych kasz, pieczywa pełnoziarnistego, płatków owsianych, siemienia lnianego, ryb o niskiej zawartości tłuszczu (dorsz, szczupak, sandacz), oliwy z oliwek, olej sojowy, warzywa bez ograniczeń ( najlepiej duszone, pieczone lub gotowane na parze),owoce-zwłaszcza pestkowe( maliny, truskawki, kiwi, jeżyny), jeśli nie ma p/wskazań do ich stosowania np. cukrzyca. Owoce suszone: figi, rodzynki, śliwki.
  • Ograniczenie spożycia produktów tłustych i słodyczy. Mięso-najlepiej drób.
  • Włączenie do diety fermentowanych produktów mlecznych: jogurt, kefir, maślanka.
  • Przyjmowanie odpowiedniej ilości wody i innych płynów. Optymalna ilość wypitej wody to: 1,5-2,5 l dziennie. Inne płyny: słaba herbata, kawa zbożowa bez cukru, herbatki ziołowe, kompot z suszonych śliw, bulion.
  • Regularność posiłków. Zalecane jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie, w odstępach co 3-4 h.
  • Aktywność fizyczna. Jeżeli jest taka możliwość, powinna być regularnie prowadzona.
  • Zadbanie o prawidłowy rytm wypróżnień. Niedopuszczanie do kilkudniowych zaparć.

Inne działania profilaktyczne i lecznicze w zaparciach:

PASTA Z SENESU - tradycyjna metoda leczenia zaparć.

Należy wziąć 4 uncje paczkowanej herbaty w torebkach, czyli 113 gramów, zalać je 3* szklankami wrzącej wody i zaparzać torebki herbaty przez 5 minut. Następnie herbatę z senesu wlać do dużego garnka, dodać funt suszonych śliwek, czyli 45 dkg oraz tyle samo fig-45 dkg i rodzynek 45 dkg. Warto je pokroić na mniejsze kawałki. Herbatę z owocami gotować 5 minut, ostudzić i dodać szklankę soku z cytryny- z około 8 cytryn. Następnie zmiksować wszystko na pastę. Przechowywać w szklanym pojemniku w zamrażarce. Pasta nie zamarznie, ale zachowa świeżość przez długi czas. Dziennie należy przyjmować 1-2 łyżki stołowe pasty. Można ją np. rozsmarować na toście lub w inny wygodny sposób.

1 uncja-to 28 gramów

1 funt-to 453 gramy

* przy użyciu herbaty z senesu w saszetkach dać 4-5 szklanek wody.

 

Profilaktyka i leczenie zaparć powinno być dostosowane indywidualnie do każdego pacjenta. Zależne od przyczyny i rodzaju zaparć, wieku pacjenta, chorób współistniejących a także p/wskazań zdrowotnych.